Spørsmål & svar

Spørsmål & svar

Her finn du kanskje svar på det du lurer på, viss ikkje kan du sende inn «Ditt spørsmål», som du finn lenger nede på sida her, eller sende e-post til arne.haberg@sunnfjord.fhs.no.

Aldersgrense 18 år og unntak frå regelen

Kven kan bli elev?

 • Sjå aldersgrense ovanfor. Skulen vil spesielt på volleyballinjene prioritere mest mulig lik fordeling mellom jenter og gutar.

Kan eg ha besøk på skulen?

 • Gjester er velkommen til å vere saman med oss når det passar. Når du får besøk av venner og familie som skal overnatte og/ eller ha mat, avtalar du dette med internatleiar. Vi har eigne prisar for dette.

Korleis er det å kome seg til skulen? Bybussen og flybussen i Førde har stopp like ved skulen. Til Førde går det fleire daglige ekspressbussar frå Oslo, Bergen, Ålesund, Trondheim m.m. (rutebok.no) og flere direktefly frå Oslo og Bergen. (wideroe.no)

Ligg skulen langt frå sentrum?

 • Vi ligg innanfor sentrumsområdet med ca 20 minutt gangavstand til sentrum, idrettshall, kulturhus, kino m.m.. Det går også bybuss forbi skulen. Sykkel er ideelt!

Wifi

 • Vi har wifi på store deler av skulen. Men enkelte internatform har dårleg dekning pga murveggar og branndører. Nettet har ikkje god nok kapasitet til at alle kan streame samtidig. Det er berekna kun på surfing og enklare bruk.

Kan eg ta fri?

 • Du er sjølv ansvarleg for ditt eige fråvær. Du må varsle når du er borte frå skolen.

Kva kan vi gjere på fritida?

 • Både gymsal, musikkrom og alle skulen sine fasilietar er tilgjengeleg både kveld og helg.

Blir det ikkje veldig tett å bu på internat?

 • Å bu på internat er kanskje av det mest spesielle ved å gå på folkehøgskule. For at dette skal fungere, er det  viktig at vi viser omsyn til kvarandre. Spesielt gjeld dette på kveldstid, og det skal difor vere ro i internatet kl. 23.30 slik at dei som ønskjer det kan sove.

Kva med TV?

 • Alle elevstovene på internatet har TV. I tillegg vil spesielle sendingar bli vist på storskjerm i auditoriet. Vi har ikkje godt nok nett til at alle kan streame på rommet.

Kor ”kristen” er skulen?

 • Vi ønskjer å være ein tydelig kristen folkehøgskole, men samtidig ønskjer vi å ha stor takhøgde og vise respekt for andre livsssyn. Morgonsamlingane er eit kort ord for dagen som er med å formidle skulen sitt verdisyn. Vi har også enkelte fellesfag med kristne tema. Ut over dette tilbyr vi ulike frivillege aktivitetar på kveldstid som kapellsamling og samtalegrupper.

Kva er ein stipendiat?

 • Stipendiatane er elevar som har gått eitt år før, i tillegg til at dei har ein del funksjonar i miljøet på skulen. Kvar vår lyser vi ut tilboda for neste år.  Stipendiatane fungerer også som eit bindeledd mellom det øvrige personalet og elevane.

Er det mulig å gå på ski i Førde?

 • Her er vi omgitt av flott skiterreng og har to skitrekk i nær avstand. Det kan enkelte kveldar/helgar bli tilbod om transport med minibuss til skianlegg.

Kor ofte og korleis kan jeg vaske klede?

 • I kjellaren på internatet er det vaskerom med vaskemaskiner og tørkerom.

Kva valfag kan eg velge mellom?

 • Skuleåret er delt i to periodar, og i kvar periode skal alle velje nye valfag. I kvar av desse periodane kan man velge mellom mange ulike valgfag. Vi har lærarar med veldig ulike fag, og dermed får vi et spennende og variert valfagtilbod. Du kan lese meir om det på Undervisning.

Er det strengt i forhold til alkohol?

 • Bruk av alkohol og andre rusmidlar er ikkje mulig å kombinere med å gå på skulen vår. Vi er ulike, bur tett og har difor klare reglar om at det ikkje er lov å bruke eller oppbevare alkohol på skulen, eller kome påverka til skolen.

Kan eg velje kven eg skal dele rom med?

 • Du kan komme med ønskje dersom det er nokon spesiell du ønskjer å dele rom med, så bruker det gå greitt. Gutar og jenter bur ikkje på same rom.

Kor ”flink” må eg være for å gå f.eks. på volleyballinja?

 • Vi har ingen opptakskrav på nokon av linjene. Det viktigaste er at du er motivert for å drive med det aktuelle faget. På enkelte av linjene, f.eks. Volleyball er det en stor fordel å ha bakgrunn i denne idretten frå før.

Eg veit ikkje kva eg skal gjere etter folkehøgskulen, får eg hjelp til å bestemme meg?

 • Vi er veldig obs på dette. Skulen  har både eigen vegleiar, og vi legg opp til laurdagsseminar og anna undervisning om utdanning. Du får også møte representantar for ulike yrker og delta på yrkesinformasjon.

Er det dyrt, og kva med lån og stipend?

 • Du finner informasjon om hva det koster på Om oss.
 • Lån og stipend søker du direkte hos lånekassen etter at du har motatt skuleplass.

Er det butikk nær skulen?

 • Det ligg daglegvarebutikk nær skulen. Elles er jo Førde ganske stor på handel med m.a. fleire store handelssenter.

Om du lurer på noko anna, kan du sende spørsmålet ditt til kontor@sunnfjord.fhs.no eller stille spørsmålet her:

Ditt spørsmål:

Spørsmål og svar fra andre:

 1. Hei
  Når volleyballinja skal til brasil, er det sannsynlig å bli ranet?

  1. Hei Andreas.
   Kanskje du har fått epost fra linjelærer med svar på dette? I alle fall så regner vi med at det er liten sjanse for å bli ranet i Brasil, vel å merke dersm elevene følger instruks om hvordan og hvor man skal bevege seg i byen. Ikke gå med unødige verdisaker som er synlige m.m. Vi har reist til Brasil i mange år uten dårlige opplevelser!
   Hilsen Arne Håberg
   inspektør

 2. Are the lessons in Norwegian or English?

  1. Hi Charles, our lessons are mainly in Norwegian. If you can speak some Norwegian you can join mixed classes where we use both languages. If there are enough english speaking students, it is possible with classes in Norwegian language and cultural training. Just send an e-mail to kontor@sunnfjord.fhs.no! See you!

 3. Hei. Jeg fikk plass på volleyballinja deres for året 2018/19. Jeg har tenkt litt i det siste, og kommet frem til at jeg har mer lyst til å gå på Beach Sport linja, ettersom jeg har blitt mer interessert i sandvolleyball. Er det mulighet for dette?

  1. Hei, vi har hvert år mellom 90 og 120 elever på skolen.

 4. Hei! Jeg lurte på om der er tilgjengelig parkering?

  1. Ja, det er en del parkeringsplasser rundt skolen. 🙂

  1. Hei og beklager seint svar.
   Prisene står her. http://www.sunnfjord.fhs.no/om-skulen/kva-kostar-skulen/
   Mår det gjelder den nøyaktige prisen, så må vi vite om det er høst eller vår, og hvilken linje du søker.

   Prinse på overnatting inkl alle måltid er kr 250,- pr døgn. Det avtales med internatleder.

   Vennlig hilsen Arne Håberg

 5. Hei! 🙂

  Jeg skal begynne på Sunnfjord til høsten og lurer på om det er mulig å ha hamsteren min med? Jeg er veldig glad i hamsteren min, og har ikke lyst til å forlate ham. Han er veldig allergivennlig, jeg er selv allergisk mot det meste av pelsdyr og har aldri reagert på ham. Han krever også minimalt med stell, da han er veldig renslig av seg.

  1. Hei og beklager seint svar!
   Vi kan dessverre ikke ha kjæledyr i vårt internat.

   Hilsen Arne Håberg

 6. Hei! 🙂
  Jeg lurer på hvor mange uker volleyballinja er i Brasil og Portugal?

  1. Portugal er ca 12 dager, Brasil ca 18-20 dager. Det kan bli mindre justeringer.
   Hilsen Arne

 7. Får alle elever gratis medlemskort hos PULS treningsstudio i Førde, gjennom skolen?

  1. Hei! Nei det er kun for de linjene som bruker Puls i undervisningen! Altså linjene med idrett (inkl dans).

 8. Hei! Er veldig interessert i å gå på volleyball linja, men når starter nye skoleåret? I august?

  1. Hei Susann. Det er dessverre ikke mulig å ha hund på internatet.
   Hilsen Arne Håberg

 9. Please i’m Gabriel from Africa Uganda Karamoja. I’m so glad to learn more and apply for scholarship program with your organisation. Please what do i need to do?
  Thanks Gabriel

  1. Hi Okello!
   Thank you for your interest in Folk high school.
   You are welcome to apply for a school year at Sunnfjord Folkehøgskule.
   Look at this website for application for foreign students:
   http://www.sunnfjord.fhs.no/english/

   Please read this to find information for application to our school and possibility for financial supports. For the school year 2016/17 there are no further options for scholarship. We have already given financial support for two foreign students. New chance for 2017/18 and last date for application is March 1, 2017

   Best regards
   Laila Norevik

 10. Hei! Får man melding dersom man ikke har kommet inn på en folkehøgskole også? Eller blir det kun sendt ut tilbud dersom man har kommet inn?

  1. Hei. Du får selvfølgelig svar også dersom du ikke er kommet inn. Har du ikke fått svar, så ta kontakt med skolen og sjekk om det har skjedd en feil.

 11. Trenger man å ha gått ferdig videregående for å søke? Jeg er bare 16 år, men har veldig lyst til å søke fotballlinja for jenter hos dere. Hvor god må man da være? Å er det noe poeng i å søke hvis man f. eks er skadet?

  1. Hei Nara Therese.
   Vi har 18-årsgrense på vår skole, men vi tar av og til inn elever som er yngre. Kanskje du får plass vis du venter til lenger utpå våren. Du kan godt søke. Det stilles ingen krav til ferdighet, men du må være villig til å trene og yte så godt en kan. Dersom skaden vil gå over innen rimelig tid kan du selvfølgelig begynne, men det har lite for seg dersom du går glipp av mye trening. Da er det bedre å komme tilbake og søke neste år eller senere.

 12. My name is Metehan. Im from Turkey and Im planning to study at your high school. I have got some questions about scholarship and other things, can someone contact with me? Its important. If you need I can give my phone number facebook address etc.

 13. Hei!
  Eg går i lære som tømrar, og får fagbrevet i september/oktober. Må eg da vente heilt til neste år?

  1. Hei! Det går an å begynne når du har fått fagbrevet ditt. Ulempen er litt ulik etter kva for ei linje du søkjer på. Ta gjerne ein telefon eller ein epost til kontor@Sunnfjord.fhs.no

 14. Hei! Jeg har søkt på skolen deres, så lurte jeg på en ting. Jeg hadde første valget mitt på at jeg ville ha dobbeltrom med bad. Er sjansen stor for at jeg får det?
  Jeg gleder meg masse til å begynne 🙂 Har hørt så utrolig mye fint om skolen!

  1. Hei! Hyggelig at du gleder deg, det gjør vi også! Fint at du ønsker dobbeltrom, de fleste får det. Vi har dessverre et begrenset antall enkeltrom. De fleste er også mest fornøyd med dobbeltrom! Vi har ganske mange dobbeltrom med bad, endelig beksjed om dette kan vi dessverre ikke gi ennå.

 15. Hei, når er søknadsfristen, og har man fri i helgene? Spiller aktivt i eliteserien og ønsker å fortsette med det.

  1. Hei! Folkhøgskolene har ingen søknadsfrist, men opptaket går løpende etter 1. februar. Alle folkehøgskolene har undervisning på lørdager. Hos oss er det mulig å kombinere med eliteseriespill med Førde VBK dersom det blir aktuelt.

 16. Hallo, eg vil virkelig gern gå i jeres skule, eg kommer fra Island, har i havt nogen fra Island som eg kan kannski snakke me?
  Eg vet ikkje hvor mye skulen skal koste, så er der nogen som kan hjælpe meg? 🙂 Eg har tænkt om at komme efter sommeret 2015, og eg har et application fra His Majesty King Olav.
  Takk, Hrafnhildur.

  1. Du har mottatt en mulig islandsk kontakt pr epost. Velkommen som søker!

 17. Hei, når får vi nermere beskjed om hva vi skal ha med til skolen, og når vi skal møte opp?

  1. Det blir sendt ut et brev med det du trenger av informasjon siste uka i juni.

 18. Blir man automatisk medlem av Puls Førde* eller kommer den utgiften i tillegg?

  (* ved å gå på Beachvolleyball-linja – red.)

  1. Hei, Bjørg! Ja, på en måte begge deler. For det første melder vi alle våre volleyballelever inn i Puls (event annen treningskjede da det blir reforhandling av avtalen denne våren). Pengene som dekker dine treninger på Puls tas, for det andre, av det vi kaller for linjepengene. Disse pengene er inkludert i din totale kostnad med folkehøgskuleåret. Event. utgift som kan komme i tillegg er hvis du skulle velge å spille i seriesystemet på innendørs volleyball. Da kan lisenspenger og medlemsavgift komme i tillegg. Men dette blir kanskje ikke aktuelt i og med at du er interessert i beachvolleyballinja? Håper du fikk svar på det du lurte på. Hilsen Nils Edvin

 19. Hei 🙂 Lurte på hvor lang tid det tar fra man har sendt søknad til man får vite om dere har motatt søknaden eller evt. kommer inn? 🙂

  1. Hei! Du skal få en bekreftelse på at søknaden er mottatt etter kort tid. Dersom du har spørsmål rundt dette, tar du kontakt direkte på kontor@sunnfjord.fhs.no eller ringer 5783 9960.

   Ingen søknader blir behandlet og besvart før 1. februar. Dette gjelder alle folkehøgskolene.
   Vennlig hilsen
   Arne Håberg
   inspektør

 20. Eg savne Sunnfjord. Beste året i mitt liv! Fantastisk! Ska anbefale skulen til alle!! :):) Stoooor klem fra 50+(intern beach og volleyball spøk)…

 21. Hvis man har fått plass, men har strøket på en eksamen. Er det fortsatt mulig at man kan gå hos dere? Evt. at man tar eksamen opp igjen til jul.

  1. Det har ingen betydning for skoleplassen på vår skole!
   Hilsen Arne

 22. Heihei. Lurte på hvordan dere deler inn rommene. Er det helt tilfeldig? Og, jeg spiller aktivt fotball, liker volleyball veldig godt, men er ikke det jeg er best i. Vil nivået på beach og volleyball være for høyt for meg?

  1. Inndeling på dobbeltrom blir gjort like før skolestart, og er litt tilfeldig og litt etter skjønn. Det går også an å oppgi navn på noen en kjenner og ønsker å dele rom med. Når det gjelder spørsmål om det faglige på volleyballinjene, kan det være lurt å snakke med Magne på epost magneoh@c2i.net .

 23. Hei! Hvordan er det med tanke på studiepoeng? Hvor mange får man for å gå på «Prosjekt Sri Lanka-linjen»?
  Når er søknadsfristen?

 24. Heisann!
  Jeg kjenner en som går på skolen deres og er 16 år!
  Jeg er 16 år selv og har søkt plass her.
  Har fått med meg at det er 18 års grense, men finnes det mulighet for untak?
  hvis der er blandt annet andre grunner for at man velger et fri år, som foreksempel feil valg av videregående, eller for lite motivert og trenger motivasjon og et fri år til og finne utav hva man vil?

  1. Det er kun unntaksvis at vi tar inn elever som er under 18 år. Det er likevel fullt mulig å søke, alle søknader blir vurdert.
   Elever som blir oppatt under 18 må inngå en spesiell kontrakt.

 25. På hvilken måte får vi oppleve at dette er en kristen folkehøgskole i hverdagen på skolen?

  1. Hei! Vi har morgensamling hver dag. Vi har også tilbud om å være med på bibelgruppe, mange av våre arrangementer bærer også preg av et kristent engasjement. Bordvers i matsalen. Kanskje man også som elev vil oppleve å møte personalet som kristne medmennesker?

 26. Hei, lurer litt på hvordan det er med toppturer (off piste) og muligheten for surfing.
  Blir det mulighet for surfing om man er med til Brasil ?

  1. Hei! Bjørkelia er det nærmeste og beste trekket. 20-25 min unna skolen. Av og til kjører vi minibuss til skianlegget. Vi har også en skidag i løpet av året. Ellers er jo Førde omgitt av mange flotte topper! Stadtlandet er populært surfemål. I skoleåret 2012/2013 reiser linjene «Beach sport» og «Sport, Bibel og backpakking» trolig på en surfetur dit. Ellers er det jo fint mulig å surfe på de mange strendene i og utenfor Rio de Janeiro. Riktignok bør det være med flere elever/lærere hvis man ønsker å dra på surfetur i Brasil. Linjene «Dans», «Volleyball» og «Fotball» har en felles beachtur under Rio-oppholdet også. Der er det mulig å surfe! Mvh. Nils Edvin Numme – lærer Beach & volleyball 🙂

 27. Når kan man søke for å gå der skoleåret 2013/2014

  1. Du kan søke når du vil, men søknaden blir først vurdert 1. februar, da starter opptaket. Ingen søknadsfrist, løpende opptak til det evt blir fullt.

 28. Hello
  I am a South African interested in working as a student teacher at a folkhogskule in Norway (I am currently available till December 2012). I will do my honours and masters in education psychology next year. I can teach several subjects – South African culture and history, volleyball and photography among them. Is there any contact I could apply to? Thank you, Shafeeqah

  1. Hello! Sorry for late answer.
   Yes, you can apply for a scolarship.
   Please send application to:
   Sunnfjord Folkehøgskule
   Solvang 3
   Norway

   Greetings
   Arne Håberg

 29. Hei 🙂 Jeg lurer på hvordan det kristne miljøet er på skolen? Og hva gj.snitt prosenten lå på antall kristne i årets kull/evt.de siste årene? 🙂

  1. Hei, Anonym! Vi håper og tror at vi har et godt tilbud til våre kristne elever. Utenom event. fellesfag og valgfag med kristent innhold tilbyr vi kapellsamlinger og bibelgrupper på fritiden. Vanskelig å måle prosentvis, men fordelt på bibelgruppene er det vel rundt 20 stk. Bare å sende meg en mail hvis du lurer på noe mer angående dette. Hilsen Nils Edvin 🙂

 30. Hello, I am from Hungary and I am also thinking about going to your folk high school. It would help to decide if i could hear about the experiences and impressions. Have you ever had hungarian students who I could make contact with, if possible? Thank you very much.

  1. Hi Sára, I’m from Hungary and I had a really great time at Sunnfjord Folkehøgskule in 2007/08. We can get in touch on facebook or in email!

 31. Hei. Tenker å gå volleyball-linja for å satse på å nå høgt innendørs. Vil skolen vere behjelpeleg etter skuleåret med å finne aktuelle klubber til spelare?

  1. Heisann! Kjekt at du vurderer volleyballinja 🙂 Vi samarbeider godt med Førde vbk og vi har elever både i eliteserien, 1. divisjon og 2. divisjon i år. Mvh. Nils Edvin – linjelærer Beach & volleyball

 32. Hei! Jeg har veldig lyst til å gå på denne folkehøgskolen til høsten! Men er det lov å snuse på skolen? Eller er det forbudt?

  1. Pr i dag er det fortsatt lov å bruke snus, men ikke over alt inne. Det er mulig at det skjer endinger i reglene til neste skoleår.

 33. Hei, jeg er interessert i å begynne på skolen deres neste år, altså 2012/2013. Derfor lurer jeg på hvor mange valgfag-timer man har hver uke? Hvor mange er det i forhold til fellesfagene? Kan dere legge ut et eksempel på en timeplan? Og en ting til: drar skolen på tur sammen noen gang, i nærmiljøet eller på langtur?
  Takker for svar!

  1. Hei Johanne!
   Timeplanen vår består stort sett av litt linjefag og litt valfag kvar dag. Sist skuleår hadde vi fire to-timarsbolkar med valfag, kvar veke, altså alle dagar utan torsdag. Torsdag er heil linjedag. Linjetid har vi hatt alle dagar unntatt fredag. I tilleg har vi nokre fellesfag. Vi har undervisning frå åtte til tre, og ulike frivillige aktivitetar på kveldstid. I tillegg er det laurdagsundervisning frå ni til eitt, og elevkveld på laurdagskvelden.
   Skulen reiser felles på bli-kjend-tur heilt i starten, på dagsturar undervegs i året, og på ein herleg vårtur på slutten av året.
   Håpar dette gav deg litt meir svar? Skriv gjerne igjen om det skulle vere noko. Velkomen som søkar!

 34. Hvor mange har søkt på dansjelinja dansedilla:)? ca.

 35. Kor god i volleyball bør ein vera for å gå på linja beach og volleyball? Har gått 3 år på idrettsfag med toppfotball, og har gode fysiske forutsetningar med ei høgd på 1.92 m. Men har ikkje spelt noko organisert volleyball på lag, har kun spelt på fritida og volleyballkurs på skulen. Er dette nok?

  1. Det er nok Einar! Det viktigaste er at ein er klar over og motivert for stor volleyballaktivitet. Dei som går på linja har ulik bakgrunn og sjølv om ein del har spelt aktivt er det også dei som ikkje ar denne erfaringa. Men med din idrettsbakgrunn er nok dette eit flott val om du er klar for volleyball! Send gjerne ein e-post direkte til linjelærar Magne Hornnes.
   Velkommen som søkar! Øyvind

Til toppen